Geografisch thema

Buizenstraat

ID
11527
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11527

Beschrijving

Straat ten zuidoosten van de dorpskern van Ruddervoorde, gelegen in de wijk Bergen. De straat is een zijstraat van de Bergenstraat. De benaming wordt vóór de fusie van Ruddervoorde met Oostkamp ook toegekend aan enkele huizen in de huidige meer zuidwestwaarts gelegen Velddamstraat.
De straat volgt het tracé van een sinds het einde van de 18de eeuw bestaand zijwegeltje van de Bergenstraat zie weergegeven op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). De aanleg van het wegje moet gesitueerd worden in het kader van de ontginning van veldgebied naar dennenbos in de loop van de 18de eeuw (zie Algemene geschiedenis van de veldontginningsgebieden): vanuit de Bergenstraat lopen meerdere loodrechte (dreefachtige) wegjes (zie Velddamstraat, Tuinbouwstraat, Landbouwstraat). Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) is het straatje bebouwd met één enkel hoevetje, eveneens afgebeeld op de Atlas van Vandermaelen (1846-1854) en gelegen op de hoek met de Groenhovestraat. Heden landwegje met geasfalteerd wegdek bij het gedeelte van de Buizenstraat ten noordoosten van de Bergenstraat; het gedeelte ten zuidoosten van de Bergenstraat betreft een grintweg. Schaarse bebouwing, in kern opklimmend tot de 19de eeuw.


Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Kleine hoeve

  • Is deel van
    Ruddervoorde


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Buizenstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11527 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.