De Leiteweg

Beschrijving

Zijstraat van de Sint-Elooisstraat, de hoofdweg doorheen het centrum van Ruddervoorde. Toegangsweg en enige weg op het bedrijventerrein "De Leite". Volgens De Bo is de naam afgeleid van een "leyte" een laagte, terwijl andere bronnen de "leyte" verklaren als een afleiding van een lee(de), leyde of waterloop. De naam werd ook gebruikt voor de zeker 17de-eeuwse Leitemolen, die eertijds gelokaliseerd was langs de huidige Terluchtestraat. Deze houten graanwindmolen was in het begin van de 18de eeuw eigendom van de heer van Ruddervoorde Frederick Nieulandt (zie Terluchtestraat).
De straat loopt nu doorheen het bedrijventerrein "De Leite", dat is ontstaan vanaf de jaren 1960-1970 en gelegen is tussen de Terluchtestraat, de Kortrijksestraat en de Sint-Elooisstraat. Het terrein wordt thans onder meer ingenomen door een waterzuiveringsstation.

• DE BO L., Westvlaamsch idioticon, Torhout, 1984.
  • VANDEWALLE P., De molens van Ruddervoorde, Ruddervoorde, 1994, p. 29-32.