Geografisch thema

Eikenstraat

ID
11531
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11531

Beschrijving

Straat in het zuiden van Ruddervoorde van noord naar zuid lopend tot tegenaan de grens met Zwevezele (Wingene). De straat loopt van de Groenstraat tot aan de zuidelijke grens van Oostkamp; op grondgebied Zwevezele (Wingene) sluit de straat aan op de Paepestraat. De straat behoort tot één van de oudere tracés van de gemeente zie reeds afgebeeld op de Grote Kaart van het Brugse Vrije van Pieter Pourbus (1561-1571), gekopieerd door Pieter Claeissens (1601): volledig onbebouwd. Volgens De Flou wordt de straatnaam voor het eerst vermeld in 1724 op de ommeloper van Ruddervoorde van 1724-1729 als "de heijken straete". Op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), staan drie hoeves weergegeven waaronder de nog bestaande hoeve "'t Eyckenhof" (zie nummer 4).

Lange, vrij rechte landweg die ter hoogte van de grens met Zwevezele (Wingene) twee knikken vertoont, eerst in noordelijke en dan in westelijke richting. Het noordelijke gedeelte van de Eikenstraat loopt door de ankerplaats "Munkebossen" en vormt als het ware de westelijke grens ervan zie landschapsatlas.

  • Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg, Afdeling Monumenten en Landschappen, Landschapsatlas, 2001, OC GIS-Vlaanderen.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel III, Brugge, 1923, kolom 949.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoeve 't Eyckerhof

  • Is deel van
    Ruddervoorde


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eikenstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11531 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Oostkamp

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.