Groenhovestraat

Beschrijving

Landweg in het zuidwesten van Ruddervoorde, die de Velddamstraat verbindt met de Cijnsdreef en die quasi volledig evenwijdig loopt met de Bergenstraat. Vóór de fusie van Ruddervoorde met Oostkamp in 1977 heet de straat Veldstraat. Sinds de aanleg van de autosnelweg A17/E403 in de jaren 1970 is de straat onderbroken. Het tweede, veel kortere straatdeel ten westen van de A17/E403, heet de Korte Groenhovestraat.
Zoals afleesbaar op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), ligt dit gebied van Ruddervoorde op het einde van de 18de eeuw volledig op de grens tussen bos en wastinegebied, een uitloper van het Wijnendaleveld. Op de Atlas van Vandermaelen (1846-1854) is het latere straattracé met een deel van de verspreide bebouwing al afleesbaar op de rand van een strook bebouwbaar land ten zuiden van de Bergenstraat. De straat zelf is pas aangelegd in de tweede helft van de 19de eeuw cf. voor het eerst weergegeven op de kaart van het Dépôt de la Guerre van circa 1865.
Heden landelijke weg met geasfalteerd wegdek bijna uitsluitend bebouwd aan de westkant, met verspreid gelegen, verbouwde hoevetjes, die in beperkte mate in kern opklimmen tot de tweede helft van de 19de eeuw of het begin van de 20ste eeuw. Nr. 7, heden vrijstaand boerenhuisje met verzorgde muizentandfries onder de licht overkragende dakrand. Nr. 38, hoeve met nieuw woonhuis en een deels gerenoveerde dwarsschuur met bovenaan de kopgevel aan de straatkant een bewaarde gevelsteen met opschrift "ANNO 1907" tussen de luchtsleuven (cf. afbeelding).