Geografisch thema

Hofstraat

ID
11538
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11538

Beschrijving

Straatje in het centrum van Ruddervoorde, ten westen lopend langs het portaal van de Sint-Eligiusparochiekerk (zie Markt nummer 1). De straat loopt enerzijds van noord naar zuid, maar heeft anderzijds een zuidelijke zijtak. De straatnaam verwijst vermoedelijk naar het voormalige kerkhof, dat vanaf 1875 wordt overgebracht naar de nieuw aangelegde begraafplaats (zie Sint-Elooisstraat zonder nummer). Op de ommeloper van Ruddervoorde (1724-1729) wordt de straat nog niet als dusdanig weergegeven; het is eerder een wegje dat loopt langs de Dorpsbeek, die daar wellicht tot het midden van de 20ste eeuw loopt. De straat wordt dan ook niet officieel geregistreerd bij de opmaak van de Atlas der Buurtwegen (van circa 1843). In de jaren 1960 wordt aan de Hofstraat, ter hoogte van een nieuw gecreëerd pleintje, een nieuwe pastorie (nummer 4) gebouwd, waarbij men zich voor de gevelopbouw laat inspireren op de oorspronkelijke pastorie, die gelegen was aan het Sint-Elooisplein (zie Sijslostraat); op de vrijgekomen grond ter hoogte van dit plein wil men een nieuw gemeentehuis bouwen, maar de plannen zullen niet worden goedgekeurd tot de fusie van Ruddervoorde met Oostkamp. Vóór de fusie van Ruddervoorde met Oostkamp wordt de straat nog Kerkstraat genoemd.

Thans recent heraangelegde straat met pleintje met parkeerplaatsen tegenover het kerkportaal (zie Markt nummer 1) en de pastorie (nummer 4). Westelijk zijtracé met oorspronkelijke kasseibestrating. De bebouwing klimt tot op heden op tot in de 19de eeuw, maar beperkt zich tot eertijds typische, lage dorpswoningen. Nummer 16, voormalige lage dorpswoning aangepast in de jaren 1950. Nummer 26, dito woning met zeker een parement en betonnen lateien van de jaren 1930. Langs de westelijke zijtak van de straat, staat een bakstenen nutsgebouw met puntgevel vooraan en onder een groot halfrond venster een uithangbord voor een opschrift. Tevens bebouwing uit de tweede helft van de 20ste eeuw.

  • GOETHALS L., Ruddervoorde vroeger en nu, Roeselare; 1980, p. 28-29.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Dorpswoning

  • Omvat
    Lage dorpswoning

  • Omvat
    Samenstel van lage dorpswoningen

  • Is deel van
    Ruddervoorde

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hofstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11538 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Oostkamp

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.