Geografisch thema

Kaleshoekstraat

ID
11540
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11540

Beschrijving

Straat in het zuiden van Ruddervoorde, net ten noorden van de grens met Zwevezele (Wingene). De straat loopt van de Westkantstraat tot tegenaan de zuidelijke grens van Oostkamp, waar de straat op het grondgebied van Zwevezele (Wingene) verder loopt als de Paepestraat. Op de ommeloper van Ruddervoorde uit het eerste kwart van de 18de eeuw wordt de volledig onbebouwde straat als volgt beschreven "Eenen landweg van de heyckestraete naar de legtenmolen". De Kabinetskaart der Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op het initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), geeft de straat weer lopend van het gehucht de "Maerminne" naar de wijk "Caleshoeck", ter hoogte van de kruising met de later ontstane Watermolenstraat. Op het primitief kadasterplan (circa 1835) aangeduid als de straat "van swevezeele naar de marminne" (zie de herberg "De Marminne", Westkantstraat nummer 43). Op de Atlas van Vandermaelen (1846-1854) wordt ter hoogte van het oude gehucht "Caleshoeck" een herberg "Dry Broeders Cabinet" weergegeven en voorts enkele schaarse hoeves. Vóór de fusie van Ruddervoorde met Oostkamp wordt de straat de Caleshoekstraat genoemd. Op heden nog steeds landelijke weg, met sterk verspreide hoevebebouwing.


Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoeve met losse bestanddelen

  • Is deel van
    Ruddervoorde


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kaleshoekstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11540 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.