Kanunnik Andriesstraat

Beschrijving

Straat in het centrum van Ruddervoorde, die de Sijslostraat verbindt met de Torhoutsestraat. De straat is genoemd naar kanunnik Joseph-Olivier Andries (1796-1886), die geboren werd in Ruddervoorde en een imposante, religieuze loopbaan had.
Het straattracé wordt voor het eerst weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). De straat, met als vermelding "Chemin n° 51", beschreven als "Chemin du Lymaet- en Lophemschestraet au Lichterveldstraet", zogenaamd "Kwaedstraetken", volgt een meer kronkelend patroon en is nog onbebouwd. De eerste bebouwing verschijnt pas in de tweede helft van de 19de eeuw zie kaart van het Militair Cartografisch Instituut van circa 1880.
Heden loodrechte straat met in beperkte mate aaneengesloten bebouwing van kleine woningen uit de jaren 1930, veelal getypeerd door een parement van oranje baksteen. Nummers 10-12 dateren vermoedelijk van circa 1900 zie aangeduid op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut van circa 1911. Nummer 4 met grosso modo gekoppelde vensters onder dakvenster, vernieuwd schrijnwerk maar bewaarde voordeur met deurrooster. Nummer 16 gebouwd in 1933 en gekenmerkt door een tweeledige gevelindeling met topstuk en erker op de verdieping. Nummers 20-22, een samenstel van twee sobere woningen gebouwd in 1934-1935 met rondboogvormige openingen. Nummer 18, kleine woning, eveneens daterend van 1933, onder een licht overkragend, pannen zadeldak en voorzien van een gecementeerde topgevel aan de straatkant, benadrukt door een erker onder pannen dakje. Achteraan bevindt zich een door het kadaster in 1933 omschreven "feestzaal". Nummer 24, kleine vrijstaand huisje met verzorgde voorgevel van licht bruine baksteen, verfraaid door een betonnen plint met geometrische motieven. Nummer 11. Gemeenschapsschool Malpertuis, deel uitmakend van de Scholengroep Brugge-Oostkust en volgens het kadaster in gebruik genomen in 1963. Campus bestaande uit twee scholen: de meest zuidelijke schoolgebouwen vormen het kleuter en lager basisonderwijs Malpertius, de noordelijke school herbergt het buitengewoon onderwijs De Kaproenen en bestaat uit enkele vrijstaande paviljoenen rondom een centrale speelplaats en aan de straatzijde een paviljoen met refter. Rondom staan een aantal vrij imposante beuken en een afbakenende meidoornhaag. Ten zuidoosten van de schoolsite loopt een dreef.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Ruddervoorde, 1933/9, 1934/9, 1935/10.
  • BOULJON B., Kanunnik Andries, zijn afkomst en loopbaan, in De Merel, jg. 16, nummer 3, 1986, p. 15-16.
  • VERHAEGHE A., Onze straatnamen, in De Merel, jg. 26, nummer 1, 1996, p. 29-30.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje