Geografisch thema

Kerkwegel

ID
11542
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11542

Beschrijving

Kort, smal wegje in de dorpskom van Ruddervoorde, dat parallel loopt ten zuiden van de Sint-Elooisstraat. De huidige straatnaam verwijst vermoedelijk naar de voormalige functie van het straatje als kerkwegel, een veldwegje. Het straatje wordt voor het eerst weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) en geregistreerd als kerkwegel "Sentier n° 38", met name "Sentier de Ruddervoorde au cabaret dit St-Hubert", zogenaamd "St Huybrechts weg".

De bebouwing bestaat nu hoofdzakelijk uit achterbouwen van de woningen aan de Sint-Elooisstraat, afgewisseld met voormalige lage dorpswoningen uit de tweede helft van de 20ste eeuw zoals nummer 7 met bewaard volume, doch vernieuwde dakbedekking, vensteropeningen en houtwerk. Verschillende bewaarde afsluitingen met betonplaten.

  • LAMBERT R., Onze straatnamen, in De Merel, jg. 19, nr. 4, 1989, p. 137.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

  • Is deel van
    Ruddervoorde


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kerkwegel [online], https://id.erfgoed.net/themas/11542 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.