Kortekeerstraat

Beschrijving

Straat ten oosten van de dorpskern van Ruddervoorde en de Kortrijksestraat. Landelijke zijweg die de Kortrijksestraat verbindt met de Scharestraat, lopend van het gehucht Sint-Hubertus, langs het gehucht Zurkelhoek. De straatnaam verwijst naar het gehucht Kortekeer, dat heden gelegen is ten oosten van de Scharestraat en ten zuiden van de Sterredreef op grondgebied Hertsberge. Volgens De Flou komt de naam Kortekeer voor het eerst voor op de ommeloper van Ruddervoorde van 1724-1729; het betreft niet alleen een wijknaam maar ook een Ruddervoordse herberg.
Op de ommeloper van Ruddervoorde van 1724-1729 wordt de Kortekeerstraat omschreven als "Den Ouden Dixmuidschen Boterweg". De laat 18de-eeuwse Kabinetskaart der Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op het initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), toont aan dat de ten zuiden van de Kortekeerstraat gelegen vlakte, eigendom van het kasteel "Munkebossen" (cf. Wingene), wellicht rond het midden van de 18de eeuw is ontgonnen en beplant met bomen volgens een duidelijke dambordvormige perceelstructuur. In het noorden van dit nieuwe bos is een domein zogenaamd "Zorgvliet" weergegeven waarvan de bossen, die (later) eigendom zijn van het in het begin van de 19de eeuw herbouwde kasteel, zich uitstrekken tot aan de Kortekeerstraat. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) is de Kortekeerstraat officieel geregistreerd als "Chemin n° 8", beschreven als "Chemin du cabaret dit Kortekeer au celui dit St. Hubert", met benaming "Ouden Diksmuidschen Boterweg". Ongewijzigde configuratie tot op heden. In de tweede helft van de 20ste eeuw wordt op de zuidelijke hoek aan de kant van de Kortrijksestraat een meubelbedrijf zogenaamd "Hero" opgericht; na het failliet worden de gebouwen in gebruik genomen en uitgebouwd als bedrijventerrein met dezelfde benaming. De Kortekeerstraat loopt gedeeltelijk (ter hoogte van het domein Zorgvliet) door de ankerplaats "Munkebossen" cf. landschapsatlas.
Thans geasfalteerde langweg met verspreid gelegen landelijk bebouwing, in beperkte mate met behouden agrarische functie. Op de zuidelijke hoek met de Kortrijksestraat, klein bedrijventerrein Hero met regionaal karakter. De straat loopt tot tweemaal over een noord-zuid lopende beek met name eerst over de Leugaartsbeek, dan over de Poversbeek. Bebouwing in beperkte mate opklimmend tot de 18de eeuw (nr. 24); hoofdzakelijk uit de 19de en 20ste.

AROHM, Afdeling Monumenten en Landschappen, Landschapsatlas, 2001, OC GIS-Vlaanderen.
RIJKSARCHIEF BRUGGE, Landmetersarchief Peper (16de-18de eeuw), nr. 401: Ommeloper van de parochie Ruddervoorde, naar Cornelis Verhaeghe, J. Ghuuse, Simon Vandewalle, 1724-1729, 1e kohier, 19e en 20ste begin.
DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel VIII, Brugge, 1928, kolom 353.