Papenhoekstraat

Beschrijving

Straat ten zuidwesten van het centrum van Ruddervoorde, die de Torhoutsestraat met de Hogestraat verbindt. De straat loopt doorheen de gehuchten Krikske en Molenhoek.
Tracé deels bestaand in de 18de eeuw cf. op de ommeloper van Ruddervoorde van 1724-1729 heeft de toenmalige Hogestraat een kort oostelijk lopend zijtracé, ten zuidoosten lopend van de Velddambeek. Langs de zijtak staan enkele verspreid gelegen huizen afgebeeld. Zelfde weergave op de Kabinetskaart der Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op het initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). De Atlas der Buurtwegen (circa 1843) geeft echter nog steeds geen officiële straat weer, de straat wordt zelfs helemaal niet weergegeven ook niet als kerkwegel. Op de Atlas van Vandermaelen (1846-1854) wordt het meer oostelijk gelegen tracé getekend en de volledig straat verschijnt voor het eerst op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut van circa 1880.
Thans landelijke weg die de Kasteelbeek kruist. Verspreide bebouwing met landelijk karakter, doch slechts in beperkte mate met agrarische functie (nr. 20). Nr. 10, recent herbouwd inwaarts gelegen boerenarbeidershuisje bestaande uit een woonhuis met geïncorporeerde berging.