Ringbeekstraat

Beschrijving

Straat gelegen in het zuidwesten van Ruddervoorde, fungerend als verbindingsweg tussen de Sasputstraat, de Polderstraat en de Westkantstraat. De Ringbeekstraat bestaat uit verschillende tracés: eerste doodlopend tracé vertrekkend van de Westkantstraat en lopende in westelijke en vervolgens in zuidelijke richting, tweede tracé vanaf de Polderstraat tot aan het eerste tracé, derde tracé vanaf de Sasputstraat tot aan het tweede tracé. De straatnaam naar de nabij gelegen Ringbeek of Grote beek.

De straat is nog niet weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Het tracé wordt reeds deels aangeduid op de Atlas van Vandermaelen (1846-1854), lopende ten zuiden van het Vrijgeweid, een gemeenschappelijk gebied waar de bewoners de grafelijke toelating hebben om hun vee vrij te laten weiden of grazen (zie Algemene geschiedenis van de veldontginningsgebieden). Later is het geëvolueerd tot veldgebied met ondiepe vijvers en heel veel hagen, bomenrijen, dreven en ander hout. Op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut (circa 1880) worden drie tracés duidelijker weergegeven, waarbij het tracé vertrekkende van de Westkantstraat doorloopt tot aan de Sasputstraat.

Landelijke weg met enkele voornamelijk 20ste-eeuwse verspreid gelegen bebouwing. Nummer 2, deels herbouwde hoeve uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, waarvan het woondeel echter is herbouwd in 1950. Langgevelvolume met woondeel van drie traveeën en geïncorporeerde schuur/stal. Enkele fruitbomen vóór de bebouwing en links gekasseide erftoegang.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Ruddervoorde, 1950/52.
  • GEVAERT H., Wandelen op het vrijgeweid, Torhout, Heemkundige Kring Ruddervoorde, 1998.