Robaardstraat

Beschrijving

Straat ten zuiden van het centrum van Ruddervoorde, die loopt van de Groenstraat tot de Kortrijksestraat. De straat heeft enerzijds een vrij recht verloop, lopend in zuidoostelijke richting, doch vertoont ineens een hoekige knik ter hoogte van de Torendreef en de Munkenstraat, om zo de Kortrijksestraat te bereiken. Tot aan de fusie van Ruddervoorde met Oostkamp in 1977 heet de straat nog Robaartstraat.

Voor het eerst aangeduid op de ommeloper van Ruddervoorde van 1724-1729 als "Groen straete". Op de Kabinetskaart der Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op het initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), verschijnt de straat als een bijna volledig met bomen omzoomde, rechte weg waar langs aan de zuidwestkant enkele hoeves liggen (onder meer nummer 8). Ten zuidwesten van de straat loopt het Raepenburgbos. De straat wordt in de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) geregistreerd als zijnde "Chemin n° 24", omschreven als "Chemin de la route de Courtrai à la ferme Vandewalle Auguste", zogenaamd "Veldgatstraat". De weg volgt volledig het huidige verloop, ook al wordt het op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut (circa 1880) slechts tot aan de knik als officiële straat aangeduid. Het gedeelte van de Robaardstraat ten zuiden van het kruispunt met de Torendreef loopt vandaag door de ankerplaats "Munkebossen" zie landschapsatlas.

Thans landelijke weg met schaarse, verspreid gelegen bebouwing. Nummer 3, een recent sterk gerenoveerde landarbeiderswoning heden hervoegd, voorzien van een nieuwe dakbedekking en hedendaags schrijnwerk, een aanbouw met garage etc. Bewaard volume. Nummer 12, thans sterk gerenoveerde, in oorsprong vermoedelijk 19de-eeuwse hoeve, reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1835) als eigendom van Bernard van Severen, op dat ogenblik eigenaar van het naburige kasteel "Raepenburgh" (zie Kortrijksestraat nummer 532). Hoeve circa 1835 bestaande uit een woonhuis met een achtergelegen bakhuis. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) zogenaamd "Ferme Veuve Kimpe". In 1949 wordt het bakhuis vergroot. In de tweede helft van de 20ste eeuw wordt het woonhuis vrij ingrijpend gerenoveerd en uitgebreid met een dwars gebouwd volume.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Ruddervoorde, 1949/29.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje