Straat ten zuiden van de dorpskern van Ruddervoorde. Zuidelijke zijstraat van de Torhoutsestraat, die de steenweg verbindt met de Groenstraat en de Robaardstraat.
Op de ommeloper van Ruddervoorde van 1724-1729 wordt de straat omschreven als "Lantweg van de Groenstraat naer 't Casteel van 't Hof". De straat wordt niet weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843), noch op de Atlas van Vandermaelen (1846-1854), ook al wordt er veel aandacht besteed aan de weergave van de Tempeliershoeve (zie nummer 2), die toen bereikbaar was vanaf de Torhoutsestraat. Eerste weergave van de straat op de kaart van het Dépôt de la Guerre van circa 1865. Thans landelijke, quasi onbebouwde straat; enkele hoeve met behouden agrarische functie onder meer nummer 6. Korte, landelijke weg met een wegdek van betonplaten. In het noorden vertoont het verloop van de straat een S-vormige knik.
Rijksarchief Brugge, Landmetersarchief Peper (16de-18de eeuw), nr. 401: Ommeloper van de parochie Ruddervoorde, naar Cornelis Verhaeghe, J. Ghuuse, Simon Vandewalle, 1724-1729, 1e kohier, 14e begin.
BOSCHVOGEL F., HAELEWYN R., Album van het Houtland, Torhout, s.d., p. 97.
Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Vanwalleghem, Aagje Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)