Torendreef

Beschrijving

Straat ten zuiden van de dorpskom van Ruddervoorde, lopende van de Groenstraat naar de Robaardstraat. Straatnaam verwijzend naar een bos te Ruddervoorde, genaamd "den Torrebosch". In 1551 wordt dit bos omschreven als een bos "ligghende jn een jeghenoode ghenaempt ten zandthoucke". De voormalige bosdreef genaamd de "Torre-dreve" wordt bij De Flou voor het eerst vermeld in 1838.

De straat is reeds aangeduid op de ommeloper van Ruddervoorde van 1724-1729 met huidig verloop; de schaarse bebouwing situeert zich ter hoogte van de huidige hoeves nummer 5 en 7. Op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), staat de straat slechts gedeeltelijk afgebeeld en is het zuidelijke deel een (slechts half aangeduide) dreef doorheen een uitloper van de Munkenbossen. De Munkenbossen beslaan op dat ogenblik een uitgestrekt gebied tussen de grens met Wingene in het oosten en de Robaardstraat in het westen. Ook op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) is een officieel tracé ter hoogte van de huidige Torendreef onbestaande, terwijl de Atlas van Vandermaelen (1846-1854) wel een herkenbaar tracé weergeeft. Nummer 5, begin 19de-eeuwse hoeve, voor het eerst afgebeeld op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) en in 1885 op initiatief van de erfgenamen van Charles de Croeser de Berges uitgebreid met een achterliggend bakhuis; in 1912 zijn het boerenhuis en het landgebouw herbouwd in opdracht van Paul van Caloen de Basseghem-de Neve. Verankerde bruine baksteenbouw onder een zadeldak met Vlaamse pannen. Rechthoekige openingen onder strek; links van de voordeur zit een kleine opkamer met voutekelder. Nummer 9, zwaar gerenoveerde, voormalige hoeve oorspronkelijk van 1852 bestaande uit een boerenhuis met geïncorporeerde berging; verankerde, wit beschilderde baksteenbouw onder een zadeldak met Vlaamse pannen en vernieuwd schrijnwerk. Het geheel staat loodrecht op de straat gericht en heeft een gekasseid voorerf. Rechtover het woonhuis staat een eveneens gerenoveerd landgebouw van 1946 met dubbele poort in de kopgevel; gietijzeren pompje.
De Torendreef loopt, uitgezonderd het uiterst noordelijke gedeelte, door de ankerplaats "Munkebossen" zie landschapsatlas.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Ruddervoorde, 1861/5, 1885/89, 1912/35, 1946/30.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel XV, Brugge, 1934, kolom 986-987.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje