Straat in het noordwesten van Ruddervoorde, ten westen van de dorpskern, gelegen in het gehucht Sijslo. De straat loopt van de Sijslostraat naar de grens met Veldegem (Zedelgem) waar ze verandert in de Koningin Astridstraat. De straatnaam, tot aan de fusie van Ruddervoorde met Oostkamp in 1977 nog zogenaamd Veldegemstraat, verwijst naar de nabijheid van Veldegem, dat op zijn beurt verwijst naar de aanwezigheid hier eertijds van een veldgebied (cf. Algemene geschiedenis van de veldontginningsgebieden).
Op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), wordt de straat deels afgebeeld doch de straat vertrekt iets meer noordelijk (enkele percelen) dan nu. De straat loopt naar heidegebied, een uitloper van het historische Wynendaleveld (cf. Algemene geschiedenis van de veldontginningsgebieden). Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) is de straat gedetailleerd weergegeven en vertoont een duidelijke knik. De straat wordt er vermeld als "Chemin n° 16", omschreven als "Chemin dit du cabaret Den Karper à Aertrycke", met als naam "Aertrycksestraet". De straat vertrekt aan het kruispunt met de Sijslostraat waar de Atlas de aanwezigheid van herberg "Den Wikkelaere" signaleert. Op de Atlas van Vandermaelen (1846-1854) is de benaming van de herberg "Den Wekkebaere"; het tracé van de Veldegemsestraat blijft onveranderd. Aangeduid op een kaart van het Militair cartografisch Instituut van circa 1880 als gemeenteweg, echter met ongewijzigd verloop. Het oude tracé is vermoedelijk in de eerste helft van de 20ste eeuw verlegd waardoor de knik een afzonderlijke straat is gaan vormen m.n. de Oude Veldegemsestraat (cf. aldaar).
Vrij brede verbindingsweg met geasfalteerd wegdek. Nr. 41, dwars op de weg georiënteerd hoevetje dat reeds wordt afgebeeld op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). Eénlaags volume onder steil, pannen zadeldak met bewaarde lage achtergevel; voorgevel doorbroken met o.m. grote vensters en garagepoort.
Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)