Geografisch thema

Vlamingstraat

ID
11573
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11573

Beschrijving

Straat in de dorpskom van Ruddervoorde, die de Markt verbindt met de Sportstraat. Eertijds zogenaamd Nieuwstraat doch sinds circa 1900 gewijzigd in de huidige benaming. Deze verwijst naar Maria Vlaming (1792-1878), dochter van burgemeester Charles Vlaming (burgemeester tussen 1807-1808). Ze werd geboren in Ruddervoorde en schonk een stuk grond van 45 hectare aan de gemeente om een nieuwe begraafplaats (zie Sint-Elooisstraat) op aan te leggen. In de schenkingsakte zijn een aantal voorwaarden opgenomen onder meer de eeuwig durende functie van het stuk grond en de verplichting van de gemeente om op kosten van de gemeente een herdenkingszuil op te richten in het midden van de begraafplaats die moet herinneren aan deze schenking.

De straat wordt voor het eerst op een kadastrale mutatieschets van 1880 getekend naar aanleiding van de bouw van enkele panden op de Markt die op heden zijn vervangen door nieuwbouw. Het is een loodrechte straat doorheen weilanden. Als gemeentestraat wordt ze voor het eerst aangeduid op een kaart van het Militair Cartografisch Instituut van circa 1880. Op 3 maart 1908 beslist de gemeenteraad van Ruddervoorde de Vlamingstraat, die toen een aardenweg was, met kasseien uit te rusten. In haar beslissing verwijst de raad naar de verbetering die dit voor de schoolgaande jeugd zou meebrengen aangezien de straat fungeert als verbinding tussen het Marktplein en de toen net opgerichte gemeenteschool zie Schoolstraat nummer 2.
Vrij smalle dorpsstraat met quasi aaneengesloten bebouwing waarvan de oudste opklimt tot het einde van de 19de eeuw. Voorts enkele woningen uit de jaren 1900 zie nummers 8 en 10, twee identieke, sobere bakstenen dubbelhuizen van drie traveeën en twee bouwlagen gebouwd in 1902 met telkens centrale deur op twee treden en recent vernieuwd schrijnwerk. Nummers 11 en 13, oorspronkelijk drie soortgelijke woningen, later opgedeeld in twee woningen en ingrijpend verbouwd.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Ruddervoorde, 1880/11, 1902/22.
  • GOETHALS L., Ruddervoorde vroeger en nu, Roeselare, 1980, p. 52-55.
  • LAMBERT R., Onze straatnamen, in De Merel, jg. 19, nummer 4, 1989, p. 136.
  • VERHAEGHE A., Ruim 150 jaar gemeentelijk onderwijs in Ruddervoorde, Ruddervoorde, 1995, p. 41-43.
  • VERHAEGHE A., Onze straatnamen, in De Merel, jg. 26, nummer 1, 1996, p. 30.
  • VERHAEGHE A., De herbergen van De Platse, Heemkundige Kring Ruddervoorde, 1998, p. 4.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Burgerhuis

  • Omvat
    Burgerhuis

  • Omvat
    Herenhuis

  • Omvat
    Patronaatszaal

  • Is deel van
    Ruddervoorde


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vlamingstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11573 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.