Watermolenstraat

Beschrijving

Straat in het zuiden van Ruddervoorde, in het gehucht Kaleshoek. Zijweg van de Westkantstraat die loopt naar de Kaleshoekstraat. De naam van de straat verwijst naar de sinds het begin van de 19de eeuw aanwezige watermolen (zie nummer 2).

Het onbebouwde tracé komt reeds deels voor op de ommeloper van Ruddervoorde van 1724-1729. Zelfde weergave op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843), nog niet als officiële weg, en op de Atlas van Vandermaelen (1846-1854) en op kaarten uit de tweede helft van de 19de eeuw.
Heden amper bebouwde landweg, die halverwege wordt doorsneden door de Grote Beek, met enkel bebouwing aan de zuidzijde onder meer een watermolen.

• Rijksarchief Brugge, Landmetersarchief Peper (16de-18de eeuw), nr. 401: Ommeloper van de parochie Ruddervoorde, naar Cornelis Verhaeghe, J. Ghuuse, Simon Vandewalle, 1724-1729, 1e kohier, 14e begin.
  • GEVAERT H., Wandelen op het vrijgeweid, Torhout, Heemkundige Kring Ruddervoorde, 1998.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje