Akkerstraat (Waardamme)

Zie ook: Ruddervoorde.

Straat ten zuiden van de dorpskom van Waardamme, die fungeert als verbinding tussen de Kortrijksestraat en de Scharestraat. De straat vormt een deel van de zuidelijke grens van Waardamme waardoor enkel de bebouwing aan de noordkant van de straat, met de oneven huisnummers, behoort tot Waardamme, de zuidelijke bebouwing met de even nummers maakt deel uit van Ruddervoorde. De straat eindigt aan de westelijke grens van Hertsberge.

De straatnaam wordt volgens De Flou voor het eerst vermeld in 1700. Ze is wellicht ontleend aan de oude perceelsnaam "De (Hoge) Akker", gelegen aan de nabijgelegen Proosdijstraat (zie Ruddervoorde). De Flou verklaart deze benaming als een landerij en bos te Ruddervoorde, die voor het eerst worden vermeld in 1401. De naam "De Akker" wordt eveneens gebruikt voor het industrieterrein ten noorden van de Akkerstraat. De huidige straatnaam is echter pas definitief ingevoerd na de fusie van Waardamme met Oostkamp in 1977, want voorheen wordt de straat de "Beernemstraat" genoemd.

Eén van de oudste tracés van Waardamme want reeds gedeeltelijk weergegeven op de Grote Kaart van het Brugse Vrije van Pieter Pourbus (1561-1571), gekopieerd door Pieter Claeissens (1601), met weergave van een kleine bewonerskern ter hoogte van de aansluiting van de Zuidstraat. Naar de Scharestraat toe loopt de straat deels door heidegebied (wastine). Op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), lijkt het tracé tussen de Korte Akkerstraat (zie Ruddervoorde) en de Scharestraat niet aanwezig te zijn; het latere deel van de straat is op dat ogenblik volledig bebost. De huidige weg - vanaf de Kortrijksestraat tot aan de Scharestraat - gaat pas terug tot het begin van de 19de eeuw zie afgebeeld op het primitief kadasterplan (circa 1835). Aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) als "Chemin n° 4", met name "Chemin de Wardamme à Beernem" of "Beernemstraet". Op de Atlas van Vandermaelen (1846-1854) en op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut (circa 1880) voornamelijk bebouwing weergegeven ter hoogte van het kruispunt met de huidige Zuidstraat en de Korte Akkerstraat (zie Ruddervoorde).

De huidige Akkerstraat heeft zijn oorspronkelijke, kronkelende verloop behouden: de thans geasfalteerde weg loopt eerst in oostelijke richting om na een S-vormige bocht verder te lopen in noordoostelijke richting. Tussen de Kortrijksestraat (N50) en de Zuidstraat liggen twee losstaande bedrijvenconcentraties met regionaal karakter De Akker en Bauwens, ontstaan in en rond de gebouwen van de in 1950 opgerichte meubelfabriek Bauwens, die in 2000 failliet is verklaard. Voorts schaars verspreide 20ste-eeuwse bebouwing onder meer enkele kleine hoeves. Nummer 11, dieper gelegen hoevetje met herbouwd boerenhuis uit de jaren 1950-1960, aanpalende stal en andere bijgebouwen.

• DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel I, Brugge, 1914, kolom 183-184.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel VI, Brugge, 1926, kolom 365.
  • DENDOOVEN L., Dit is West-Vlaanderen, deel 3, Sint-Andries, 1962.
  • Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan Oostkamp, Oostkamp, 2006.