Hoogveldstraat

Beschrijving

Straat in het uiterste westen van Waardamme, op de grens met de gemeente Zedelgem. Loopt in westelijke richting vanaf de Sijslostraat en bij de grens met de gemeente Zedelgem buigt de straat even naar het zuidwesten, tot tegenaan de Zedelgemsestraat (zie Ruddervoorde). Gelegen in de wijk Veldhoek. De straat wordt sinds het midden van de jaren 1970 doorsneden door de autosnelweg Brugge-Kortrijk (A17/E403). De straatnaam verwijst naar het voormalige Hoogveld, het heidegebied (wastine) dat eertijds is gelegen op het grondgebied Veldegem (Zedelgem). Volgens De Flou wordt het voor het eerst vermeld in 1819. Tot aan de fusie van Waardamme met Oostkamp in 1971 heet de straat de "Koeistraat".

Op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), wordt de weg weergegeven, vermoedelijk zonder bebouwing. Op het primitief kadasterplan (circa 1835) worden enkele schaars voorkomende en verspreid gelegen hoeves weergegeven aan het oostelijke gedeelte van de straat (kant Sijslostraat); een zijarm van de weg loopt langs een dieper ingelegen hoeve (zie nummer 5) naar de Zedelgemsestraat (zie Ruddervoorde). Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) aangeduid als "Chemin n° 1", met name "Chemin de Wardamme à Zedelghem" of "Koeystraet" of "Straet naer Zedelghem". Grotendeels dezelfde weergave op de kaart uit de tweede helft van de 19de eeuw zoals een kaart van het Militair Cartografisch Instituut (circa 1880).
Thans geasfalteerde, landelijke weg met een onverharde zijarm richting hoeve nummer 5. Verspreide en schaars voorkomende hoevebebouwing teruggaand tot de 19de eeuw tot recente bebouwing uit de jaren 1950-1990.

• DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, 1926, deel VI, kolom 519.
  • STROBBE L., DENOLF J., Waardamme: een modelgemeente op het platteland, Waardamme, 1971.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje