Populierenstraat

Beschrijving

Straat ten noordwesten van het centrum van Waardamme. Doodlopende zijstraat van de Stokhovestraat. Gelegen op de wijk Veldhoek tussen het natuurgebied Doeveren (zie Sijslostraat) in het westen en de als Waaroostpark verkavelde bosstrook rondom het voormalige kasteeldomein "De Woesten" (zie Woestendreef nummer 8) in het oosten. Genoemd naar de populieren die de straat afzomen.

Nog niet aanwezig op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843); een hoeve die thans gelegen is op het einde van de Populierenstraat (zie nummer 4), wordt circa 1843 bereikt vanaf een dreef uit de Woestendreef. Op de Atlas van Vandermaelen (1846-1854) kan deze hoeve nog steeds enkel bereikt worden via het dambordvormig drevenpatroon rondom de hoeve "De Woesten" (zie Woestendreef nummer 1). De mutatieschets van 1846 geeft aan dat in de periode 1840-1849 de bestaande dreef, die vertrekt van de Woestendreef, wordt doorgetrokken tot aan een nieuwgebouwde hoeve (zie nummer 1); dit nieuw aangelegde tracé komt overeen met het noordelijke gedeelte van de huidige Populierenstraat zie weergegeven op de kaart van het Dépôt de la Guerre (circa 1865) en op de kaart van 1866 uit het Rijksarchief te Brugge. De verdere aanleg van de straat tot aan de Stokhovestraat dateert van het derde kwart van de 19de eeuw zie weergegeven op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut (circa 1880).

Thans nog steeds onverharde, doodlopende weg met dreefkarakter zie afzoming met populieren. Hoevebebouwing daterend van het midden van de 19de eeuw (zie nummers 1 en 4).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waardamme, 1846/3.
  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en plannen van Watering van Blankenberge, nummer 1351: Kaart van eigendommen gelegen te Waardamme en Oostkamp, in het bezit van Mortier Triquet, 1866.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje