Albertstraat

Beschrijving

Gelegen tussen Isabellalei en Haringrodestraat. Naamgeving, naar aartshertog Albrecht, in 1861. Bebouwd tussen 1865 en 1885.

Basisbebouwing van neoclassicistische burgerhuizen uit het tweede en derde kwart van de 19de eeuw, aangevuld met voorname burgerhuizen begin jaren 1900 en tijdens de jaren 1920. De nummers 24 tot 30 met vlak omlijste muuropeningen en mezzanino zijn vermoedelijk de oudste, te dateren tussen 1865 en 1870. Tot de gaaf bewaarde neoclassicistische panden behoren de nummer 5 en 35. Flatgebouwen uit de late jaren 1930 en de naoorlogse periode.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita