Bisschopstraat

Beschrijving

Tussen Carnotstraat en Constitutiestraat. Aanvankelijk winkelhaakvormig straatje tussen Carnot- en Offerandestraat (zie Willem Linnistraat) op gronden van het Weldadigheidsbureel, in 1846 Bisschopsstraat genoemd naar de herberg "in den Bisschop". Verlenging en verbinding met Constitutiestraat in 1850 en 1858. Tot 1938 Lange Bisschopsstraat, zie Korte Bisschopsstraat, thans Willem Linnigstraat. Rechte straat met gezicht op Centraal Station (zuidwesten); neoclassicistische burgerhuizen uit tweede helft 19de eeuw, tegen de Carnotstraat aan: hogere flatgebouwen. Overwegend bepleisterde en beschilderde lijstgevels met verspringende kroonlijsten. Nummer 35 met erker en festoendecoratie. Verscheidene gevels gedecapeerd en / of vernieuwd (nummer 24), voorts recentere woonhuizen uit tweede helft 20ste eeuw.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita