Teksten van Bolwerkstraat

Bolwerkstraat ()

Korte straat tussen de Amerikalei en de Paleisstraat. In 1876 genoemd naar de vijf bolwerken of bastions van de citadel.

Vanaf 1881 bebouwd met burgerhuizen, met een opvallende bouwactiviteit in de periode 1890-1899. Meerdere panden zijn verbouwd of vervangen door nieuwbouw. Tot de doorsnee of minder goed bewaarde burgerhuizen in neoclassicistische stijl, behoren het nummer 3, de woning Van de Weyer uit 1890 op nummer 14, en de woning Boudewijns door aannemer Joseph Van Roey uit 1895 op nummer 22.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1890#1445 (nummer 14) en 1895#601 (nummer 22).

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Braeken, Jo

Bolwerkstraat ()

Korte straat tussen Amerikalei en Paleisstraat. In 1876 genoemd naar de vijf bolwerken of bastions van de citadel.

Bebouwing met burgerhuizen uit de tweede helft van de 19de eeuw met onder meer opvallend veel bouwaanvragen in de periode 1890-1899. Zuidelijke gevelwand met moderne flatgebouwen op de hoeken, voorts neoclassicistische lijstgevels van drie traveeƫn en drie bouwlagen met markerende erkers en balkons. Nummer 1 in neo-Vlaamserenaissance-stijl, voornamelijk rijk uitgewerkte deuromlijsting en getrapte bekroning van lage poorttravee. Nummer 5 met neorocaille-sluitstenen.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita