De Bosduifstraat is een korte, rechte straat in het Antwerpse gedeelte van Zurenborg. De straat verbindt de Plantin en Moretuslei met de Door Verstraeteplaats, waar ze deel uitmaakt van een uitwaaierende bundel van zes straten. Als ze in 1883 aangelegd werd, werd ze de Duifstraat genoemd, wat in 1937 gewijzigd werd in Bosduifstraat.
De straat heeft vrij homogene gevelwanden, weinig onderbroken door nieuwbouw. De burgerhuizen dateren uit het laatste kwart van de 19de en het begin van de 20ste eeuw. De Naamlooze Maatschappij voor het bouwen van Burgershuizen, de bouwmaatschappij die in 1886 werd opgericht om Zurenborg te ontwikkelen tot woonwijk voor de betere burgerij, zorgde kort na de oprichting van de straat voor een geschikte eyecatcher op de hoekpercelen aan het Door Verstraeteplein. Het ensemble werd getekend door de gebroeders Blomme in een combinatie van neoclassicisme en neo-Vlaamserenaissance-stijl.
Verder realiseerde de maatschappij een viertal kleine projecten in neoclassicistische stijl in de Bosduifstraat, waarmee de aanzet werd gegeven voor de verdere, particuliere bouw in de straat. Het neoclassicistisch pand op nummer 22 behoort tot die oorspronkelijke neoclassicistische bebouwing. Het pand, gebouwd in 1908 naar ontwerp van François Van Rompaey voor Alphonse Janssens, telde oorspronkelijk echter maar twee traveeën en twee bouwlagen. Doorheen de 20ste eeuw werd het verbreed en verhoogd.
Pas in het eerste decennium van de 20ste eeuw werd de straat volgebouwd. Daardoor is de straat getypeerd door een aantal kleurrijke ensembles in art nouveau, de stijl die toen populair was. Het opvallendste ensemble in deze stijl werd ook door de Naamlooze Maatschappij gerealiseerd, naar ontwerp van de gebroeders Wauters. De maatschappij koos vanaf de eeuwwisseling voluit voor de art nouveau, zoals vooral tot uiting komt in het Berchemse deel van de verkaveling.
Op nummer 31 ten slotte, een eenvoudige modernistische woning gebouwd in 1929 naar ontwerp van Jos Ritzen voor Alphons Heylen.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Hooft E. 2015: Bosduifstraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/172539 (geraadpleegd op ).
Straat op Zurenborg tussen Door Verstraeteplaats en Moretuslei. In 1883 Duifstraat, in 1937 gewijzigd in Bosduifstraat.
Homogene straatwanden van burgerhuizen uit de laatste kwart van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw. Westelijke gevelwand met neoclassicistische enkelhuizen van drie traveeën en twee à drie bouwlagen, bepleisterde en beschilderde lijstgevels met enkele markerende balkons, onder meer nummers 13-15 van 1894 naar ontwerp van E. Horckmans.
Nummer 7: enkelhuis in sobere neo-Vlaamserenaissance-stijl. Kleurige oostelijke gevelwand met hogere huizen. Bakstenen lijstgevels met balkons en erkers.
Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. 1989: Bosduifstraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/113396 (geraadpleegd op ).