Teksten van Boudewijnsstraat

Boudewijnsstraat ()

Rechte straat tussen de Paleisstraat en de Ballaarstraat. Geopend in 1868-1869 tussen de Paleisstraat en de Solvynsstraat, verlengd tot Ballaarstraat in 1880. In 1869 genoemd naar de geneeskundige Michiel Boudewijns (1591-1681).

Van de bebouwing in het oudste straatgedeelte waarop de Boudewijnssteeg uitgeeft, waarvoor bouwaanvragen vanaf 1873, is vrijwel niets bewaard. Het later doorgetrokken straatgedeelte is tijdens de jaren 1880 en 1890 bebouwd met neoclassicistische burgerhuizen. Daarvan is de pare zijde van het bouwblok tussen Clementinastraat en Ballaarstraat het best bewaard. Tot de doorsnee of minder gave panden behoren de nummers 18-20, 38 en 40.

Het bouwblok Boudewijnsstraat, Diercxssensstraat en Sint-Laureisstraat aan de pare zijde tegen de Paleisstraat, wordt volledig ingenomen door de vroegere gebouwen van Bell Telephone.


Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze pagina citeren als: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Braeken, Jo: Boudewijnsstraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/193864 (geraadpleegd op )


Boudewijnsstraat ()

Tussen Paleisstraat en Ballaarstraat. Geopend in 1868-1869 tussen Paleisstraat en Solvynsstraat, verlengd tot Ballaarstraat in 1880. In 1869 genoemd naar de geneeskundige Michiel Boudewijns (1591-1681).

Bebouwing met neoclassicistische burgerhuizen van drie traveeƫn en twee of drie bouwlagen, uit de tweede helft van de 19de eeuw; bepleisterde en beschilderde lijstgevels met centrale balkons. Tegen Paleisstraat: aan weerszij van de straat gebouwen van Bell Telephone.


Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze pagina citeren als: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita: Boudewijnsstraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/113399 (geraadpleegd op )