Brusselstraat

Beschrijving

De Brusselstraat is een rechte straat aan de rand van de Zuidwijk, deel uitmakend van het oorspronkelijke verkavelingsplan van de wijk van 1875. De straat verbindt de Balansstraat met de Bolivarplaats. De Brusselstraat is de tegenhanger van de (Jan Van) Gentstraat, die parallel aan de andere kant van de Bolivarplaats gelegen is. Beide straatnamen verwijzen naar steden die vanuit het voormalige Zuidstation op dit plein konden bereikt worden.

De Brusselstraat bevat bescheiden stadswoningen tussen Balans- en Brederodestraat. Op het driehoekige bouwblok tussen de Brussel- en Brederodestraat en de Singel was tot 1967 het zwemdok gelegen (cf. Brederodestraat), nu ingenomen door hoogbouw. Het bouwblok tussen Brussel-, Ieper- en Montignystraat is bijna volledig bebouwd met de "Biscuiterie Parein", hier gevestigd sinds 1895 (nr. 45).