Teksten van Catharina Beersmansstraat

Catharina Beersmansstraat ()

Straat met rechtlijnig tracé van de Lange Elzenstraat naar de Balansstraat, gelegen op het Zuid. Naamgeving op 8 oktober 1901 naar de toneelspeelster Catharina Beersmans (Turnhout, 1844-Rotterdam, 1899). Zij debuteerde op 16-jarige leeftijd, kreeg haar opleiding van Victor Driessens, was twaalf jaar lang verbonden aan het Nationaal Toneel, en groeide vanaf de jaren 1870 uit tot 'grande dame' van het Rotterdamse toneel. Catharina Beersmans, die als één van de grootste Nederlandstalige actrices van haar tijd gold, kreeg een standbeeld in de verdwenen Vlaamse Schouwburg of Volksschouwburg aan de Italiëlei, nu bewaard in het Letterenhuis.

De Catharina Beersmansstraat maakt met de De Braekeleerstraat, de Victor Driessensstraat en de De Beuckerstraat, deel uit van een groep van vier parallelle straten met een gelijkaardige, laat-19de-eeuwse of vroeg 20ste-eeuwse rijbebouwing. Straatwanden samengesteld uit bescheiden burgerhuizen opgetrokken in de periode 1900 en 1914, gekenmerkt door een afwisseling van gekleurde bakstenen parementen en bepleisterde lijstgevels in sobere neoclassicistische of eclectische stijl, en art-nouveau-inslag. De pare zijde wordt bepaald door de eenheidsbebouwing op nummers 6 tot nummer 48. Ensemble van vier gekoppelde burgerhuizen in opdracht van Fr. van Massenhoven uit 1905 op nummers 58-64.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1905#2616 (nummers 58-64).

Auteurs:  Braeken, Jo

Zijstraat van Lange Elzenstraat en Balansstraat, gelegen op het Zuid. Naamgeving op 8 oktober 1901 naar toneelspeelster.
Bebouwing met enkelhuizen van twee tot drie traveeën en evenveel bouwlagen te dateren tussen 1900 en 1914; afwisseling van gekleurde bakstenen en bepleisterde lijstgevels in sobere neoclassicistische stijl met lichte art-nouveau-inslag. Vooral de pare zijde vertoont een zeer homogeen karakter met per twee gekoppelde, in spiegelbeeld gebouwde rijhuizen afwisselend met twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak en drie onder plat dak; sterke horizontale accentuering door de doorlopende lekdrempels van de tweede bouwlaag; rechthoekige of licht getoogde muuropeningen.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita