Teksten van Cobdenstraat

Cobdenstraat ()

Straat met rechtlijnig tracé gelegen tussen de Stanleystraat en de Boomgaardstraat (grens met Berchem) aan de spoorweg Antwerpen-Mechelen. Genoemd naar Richard Cobden (1804-1865) industrieel en politicus. Samen met Stanleysrtraat en Zénobe Grammestraat geopend op 21 april 1904.

Bebouwd tussen 1904 en 1907 met burgerhuizen in neoclassicistische, eclectische en art-nouveaustijl. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels alterneren met parementen in contrasterend metselwerk. Met zeven bouwprojecten van eigen ontwerp, waaronder de woningen Maurice Michel op nummer 47 en de huurhouderij H. Buys op nummer 41, beide uit 1905, behoorde de architect Louis Hamaide tot de belangrijkste promotoren. Voor diverse opdrachtgevers realiseerde de bouwmaatschappij "Vooruitzicht" in 1906-1907 op de nummers 42 tot 64 een reeks bescheiden burgerhuizen, met als best bewaarde de nummers 42-48, 50 en 60. Verhoogd burgerhuis op nummer 23, onderdeel van een hoekcomplex met de Zénobe Grammestraat in opdracht van de aannemer Alex Van Roey, door Adolphe Mortier uit 1905.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1905#1525 (nummer 41), 1905#717 (nummer 47), 1906#1301, 1906#1328, 1906#1483, 1906#1532, 1906#1708, 1906#1858, 1906#1987 en 1907#206 (nummers 42-64) en 1905#1529 (nummer 23).

Auteurs:  Braeken, Jo

Cobdenstraat ()

Gelegen tussen Stanleystraat en Boomgaardstraat (grens met Berchem) aan de spoorweg Anwerpen-Mechelen. Genoemd naar Richard Cobden (1804-65) industrieel en politicus. Samen met Stanley- en Zénobe Grammestraat geopend op 21 april 1904.

Bebouwing van burgerhuizen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw in neoclassicistische, eclectische en art-nouveaustijl. Enkelhuizen van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadel- of mansardedak; de neoclassicistische woningen met bepleisterde en beschilderde lijstgevel, centraal balkon, horizontaliserende lijsten; de art-nouveau-getinte woningen met parement van gekleurde baksteen, gesculpteerde natuurstenen elementen, tegel- en mozaïekversiering.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita