Teksten van Constantia Teichmannplaats

Constantia Teichmannplaats ()

Driezijdig plein gelegen op de kruising van Jozef De Bomstraat, Teichmannstraat, Gounodstraat, Peter Benoitstraat en Verdussenstraat, geopend in 1873. Naamgeving naar Constance Teichmann (1824-1896), dochter van gouverneur Theodoor Teichmann. Zij was een begunstiger van de muziek, richtte het kinderziekenhuis Louise Marie op, en stond bekend om haar moed en toewijding ten aanzien van de armen tijdens de cholera-epidemies.

Van de oorspronkelijke bebouwing met sobere, neoclassicistische burgerhuizen uit het laatste kwart van de 19de eeuw, is het nummer 3 het meest gaaf bewaard.

Auteurs:  Braeken, Jo

Gelegen tussen Molenstraat en Peter Benoitstraat. Driezijdig plein geopend in 1873. Naamgeving naar de dochter van gouverneur Theodoor Teichmann bekend om haar moed en toewijding ten aanzien van de armen (1824-1896).

Bebouwing met sobere, neoclassicistische eengezinswoningen uit het laatste kwart van de 19de eeuw naast enkele meergezinswoningen uit het laatste kwart van de 20ste eeuw.

Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita