Teksten van De Boeystraat

De Boeystraat ()

Korte straat tussen Van den Nestlei en Provinciestraat. Geopend bij Koninklijk Besluit van 7 november 1910, en genoemd naar de grondeigenares mevrouw Isenbaert-De Boey.

Homogene bebouwing van burgerhuizen en meergezinswoningen in beaux-arts- of art-nouveaustijl, daterend van kort vóór de Eerste Wereldoorlog en uit de vroege jaren 1920. Tot de minder gaaf bewaarde, of weinig opmerkelijke panden behoren de een- of meergezinswoningen F. Snepvangers door Charles Snepvangers op nummer 7 en E.G. Huygens door Gustave Fierens op nummer 9, beide uit 1912, de meergezinswoningen A. Van den Bosch door Frans Van Rompaey uit 1923 op nummer 6, L. Herincx door Alphonse Pauwels uit 1922 op nummer 8, en gekoppelde meergezinswoningen gebroeders Van Aerde uit 1922-1924 op nummers 12-14.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1912#1414 (nummer 7), 1912#480 (nummer 9), 1923#14862 (nummer 6), 1922#13586 (nummer 8), 1924#17460 (nummer 12) en 1922#14637 (nummer 14).

Auteurs:  Braeken, Jo

De Boeystraat ()

Klein straatje tussen Van den Nestlei en Provinciestraat. Geopend bij Koninklijk Besluit van 7 november 1910. Naamgeving naar grondeigenares mevrouw Isenbaert-De Boey.

Homogene bebouwing van enkelhuizen in eclectische stijl met neoclassicistische en art-nouveau-kenmerken, te dateren in het eerste kwart van de 20ste eeuw. Lijstgevels van gemiddeld vier bouwlagen; markerende erkers en balkons.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita