Teksten van Edelinckstraat

Edelinckstraat ()

Geknikte straat tussen Van Eycklei en Lange Leemstraat, ten zuiden van het Stadspark. Geopend in 1871 en genoemd naar de plaatsnijder Geeraard Edelinck (1640-1707).

Kort na haar opening bebouwd met burger- en herenhuizen in neoclassicistische stijl, sommige met second-empire-inslag. Rijhuizen van gemiddeld drie tot vier traveeën en drie bouwlagen met verspringende kroonlijsthoogte. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met geblokte begane grond, en het accent op de middenas door middel van balkons en entablementen. Rechthoekige of segmentboogvensters in geriemde omlijstingen, soms met oren.

Goed bewaarde en representatieve voorbeelden zijn: nummer 8 gebouwd in 1879 in opdracht van P. De Bruyne-Dierckx, nummer 9 gebouwd in 1881 door de aannemer Corneille Joseph Kennes in opdracht van de heer Van Daele, nummer 10-12 als onderdeel van een symmetrisch geheel van drie woningen gebouwd in 1873 naar een ontwerp door de architect Frans De Meyer in opdracht van de heer Vitalis, nummer 21-23 als onderdeel van drie gekoppelde woningen gebouwd in 1872 naar een ontwerp door de architect Jules Bilmeyer in opdracht van de heren Lalmand en Fockentyn, nummer 24 gebouwd in 1873 in opdracht van G. Leys-De Vin en nummer 26 gebouwd in 1871 door de aannemer A.J. Binken in opdracht van de heer Collignon.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1879#521 (nummer 8), 1881#527 (nummer 9), 1873#1022 en 1873#1081 (nummers 10-12), 1872#713 (nummers 21-23), 1873#244 (nummer 24) en 1871#821 (nummer 26).

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Braeken, Jo

Edelinckstraat ()

Tussen Van Eycklei en Lange Leemstraat, ten zuiden van het Stadspark. Geopend in 1871 en genoemd naar de plaatsnijder Geeraard Edelinck (1640-1707).

Gebogen straat, kort na haar opening (zie plan van A. Scheepers van 1886) bebouwd met burgerhuizen in neoclassicistische stijl. Enkelhuizen van drie, vier of vijf traveeën en drie of vier (nummers 11, 26, 28) bouwlagen, verspringende kroonlijsthoogte. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met geblokte begane grond en balkons met ijzeren leuningen of balustrade, nummer 3 met gevelbreed balkon. Rechthoekige of segmentboogvensters in geriemde omlijstingen, soms met oren; balkonvensters onder gestrekte waterlijst op voluten; nummers 16 en 18: bekronende driehoekige frontons op bewerkte consoles; nummer 3: centraal venster onder gebogen fronton op driekwartzuilen. Rechthoekige of rondboogdeuren, laatstgenoemde in nummer 17.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita