Teksten van Desguinlei

Desguinlei ()

Brede laan die samenvalt met het tracé van de Singel tussen de Generaal Lemanstraat en de Lange Elzenstraat. Sedert 1874 Wilrijksevest genaamd. In 1920 kreeg het gedeelte ten westen van de Jan Van Rijswijcklaan de benaming Desguinlei, in 1936 gevolgd door het gedeelte ten oosten. De arts Victor Desguin (1838-1919), was van 1892 tot 1928 schepen van onderwijs.

Schaarse bebouwing met enkele grote complexen uit de naoorlogse periode, van oost naar west het zwembad Wezenberg (1969), het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium en Singel (1963-2010), het voormalige kantoorgebouw van de Dienst voor Werken (1960-1962) van de stad Antwerpen, het Provinciaal Instituut voor Voedingsbedrijven Antwerpen (1959). Zowel ten westen als ten oosten van de Jan Van Rijswijcklaan zijn nog een aantal burgerhuizen en meergezinswoningen in eclectische stijl, met art-nouveau-inslag of in beaux-artsstijl bewaard, die dateren uit het decennium vóór de Eerste Wereldoorlog en het vroege interbellum. Tot de doorsnee of minder gave rijwoningen behoren de woning Leopoldine Verhaeghe door architecten Florent Vaes en Joan Coninck Westenberg uit 1913 op nummer 154, de woning Antoine Coolen door architect Laurent Duvivier uit 1910 op nummer 192, en de gekoppelde woningen Prosper Steyaert door architect Edouard Claes uit 1905 op nummers 196-198. Bewaarde tegeltableaus in de verder sterk verbouwde woning Van Kampen door architect Emile Verrebout uit 1912 op nummer 182.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1913#4460 (nummer 154), 1910#2059 (nummer 192), 1905#668 (nummers 196-198), 1912#983 (nummer 182).

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Braeken, Jo

Desguinlei ()

Tussen Generaal Lemanstraat en Lange Elzenstraat. Sedert 1874 "Wilrijksevest"; naamwijziging in 1920 en 1936, respectievelijk voor het westelijk en het oostelijk deel van de straat; Victor Desguin (1838-1919) geneesheer, was van 1892 tot 1928 schepen van onderwijs.

Thans drukke verkeersweg, grotendeels samenvallend met de zogenaamde "Singel-Zuid". Schaarse bebouwing met enkele grote complexen uit derde kwart 20ste eeuw, te weten van oost naar west, het kindergasthuis Louise-Marie (1956 en volgende), het zwembad Wezenberg (1969 en volgende), het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium en Singel (1963-1988), het centralisatiegebouw van de Dienst voor Werken (1960-1962), het Provinciaal Instituut voor Voedingsbedrijven Antwerpen (1959 en volgende), voorts flatgebouwen met kantoor- en woonfunctie uit derde en vierde kwart 20ste eeuw. Deel van het voormalige domein Hertoghe ingenomen door monumentaal hotel en kantorencomplex door Miletto, 1982-84, bestaande uit een zelfdragende betonconstructie bekleed met glaspanelen. Ten westen van de Jan Van Rijswijcklaan zijn nog een aantal burgerhuizen uit eerste kwart 20ste eeuw bewaard: rijhuizen van het enkelhuistype van twee tot drie traveeën en drie bouwlagen overwegend met gekleurde bakstenen lijstgevels; de nummers 196, 198 en 204, 206 met art-nouveau-inslag, nummer 198 met prachtig bewerkte deur, nummer 204 gedateerd anno 1907 in tegelpaneel.

• DE TROETSEL J. 1984: Een diamant om in te wonen, De Standaard 11-12 februari.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita