Teksten van Draakplaats

https://id.erfgoed.net/themas/11686

Draakplaats (herinventarisatie) ()

De Draakplaats is gelegen in de wijk Zurenborg en vormt samen met het Tramplein een rond plein dat gedomineerd wordt de bogen of "centers" van de verhoogde ringspoorweg tussen het station van Berchem en het Centraal Station. Naamgeving circa 1883 naar een sterrenbeeld, zoals veel andere straatnamen in de toen volop in ontwikkeling zijnde nieuwe wijk.

Langs de spoorwegberm vallen de twee fantasierijk uitgewerkte watertorens op, die deel uitmaakten van de ringspoorweg en een autonoom watervoorzieningssysteem van de spoorwegmaatschappij vormden.

Op de Draakplaats loopt behalve de spoorweg ook een kluwen aan tramsporen. Tegen de spoorweg zijn twee tramgebouwen tegenover elkaar geplaatst. Aan oostkant het complex dat Aloïs Scheepers in 1890 ontwierp voor Société Anverse des Tramways-Omnibus. Aan westzijde het grote complex van de Compagnie Générale des Tramways d’Anvers, in 1903 getekend door Jean Laurent Hasse.

Naast deze gebouwen die de geschiedenis van het openbaar vervoer in Antwerpen treffend illustreren, bestaat de bebouwing uit een aantal eind-19de-eeuwse horecazaken, door de ontwikkelaars van Zurenborg geconcentreerd aan pleinen als deze, en vaak gelegen op hoekpercelen. Op nummer 3 een voorbeeld uit 1893, als café herkenbaar door de drie rondbogige deurvensters op de begane grond, gebouwd door aannemer J.B. Van Riel voor eigenares weduwe De Ridder.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1893 # 218.

Auteurs:  Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Draakplaats [online], https://id.erfgoed.net/teksten/185140 (geraadpleegd op ).


Draakplaats ()

Gelegen in de wijk Zurenborg tussen Tweelingenstraat en Grote-Hondstraat. Naamgeving circa 1883 naar sterrenbeeld. Halfronde plaats begrensd door verhoogde ringspoorweg rond Antwerpen; viaduct van bak- en natuursteen met vijf korfbogige doorgangen.

Corresponderend halfrond plein zogenaamd "Tramplaats" op het grondgebied van de gemeente Berchem. Noordzijde met tramstatie, zuidzijde met administratieve gebouwen van M.I.V.A. (Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer te Antwerpen).


Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Draakplaats [online], https://id.erfgoed.net/teksten/113448 (geraadpleegd op ).