Geografisch thema

Duinstraat

ID
11689
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11689

Beschrijving

Gelegen tussen Diepe Straat en Pesthofstraat. Deze weg komt reeds voor op het kadasterplan anno 1698 door Van Lyere, leidend naar de vroegere pesthuizen vanwaar de naam Peststraat. In 1846 wordt het gedeelte tussen Pesthofstraat en Lange Zavelstraat, Stenendijk genoemd, de verlenging in 1858 tot aan de Diepe Straat Deurnestraat; in 1866 wordt ook de Stenendijk omgedoopt in Deurnestraat. In 1920 wordt om verwarring te voorkomen met de naam Deurnestraat die ook in de randgemeenten voorkomt, gekozen voor klankverwante benaming "Duinstraat". Bebouwing van enkelhuizen uit tweede helft 19de eeuw en eerste kwart 20ste eeuw; gemiddeld drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Vlakke lijstgevels met neoclassicistisch aanzicht; verschillende aanpassingen. Pleinvormig tegenover de school nr. 16 "Duinsteeg" tussen de nrs. 90 en 98. Ter hoogte van de nrs. 83-93, sociale woonblokken gegroepeerd rond zogenaamde "Geelhandplaats".


Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Lagere Jongensschool 6 en Lagere Meisjesschool 2

 • Omvat
  Onderstation van de Compagnie Electrique Anversoise

 • Omvat
  Steegbeluik met arbeiderswoningen

 • Omvat
  Winkelhuis in neotraditionele stijl

 • Is deel van
  Antwerpen - 19de- en 20ste-eeuwse stadsuitbreiding


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Duinstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11689 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.