Geografisch thema

Florisstraat

ID
11696
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11696

Beschrijving

Korte straat tussen Bexstraat en Rembrandstraat, ten zuiden van het Stadspark. In 1869 werd het zuidelijk deel van de huidige Bexstraat genoemd naar de 16de-eeuwse schilder Frans Floris. Het zogenaamde Florisstraatje, een privéweg aan het begin van de straat, werd in 1893 bij de straat gevoegd. In 1920 werd de Florisstraat opgeslorpt door de Bexstraat; wat rest is de winkelhaakvormige verlenging van 1895, dit is oorspronkelijk het westelijk deel van de Memlingstraat.

Op de hoek met de Bexstraat: Vlaamse Evangelische kerk, voorts onpare gevelwand met sobere bepleisterde en beschilderde enkelhuizen uit de tweede helft van de 19de eeuw. Pare gevelwand met onder meer politiebureau en woningen uit de 20ste eeuw.


Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Appartementsgebouw in art-decostijl

 • Omvat
  Architectenwoning Geo Brosens

 • Omvat
  Neoclassicistisch burgerhuis

 • Omvat
  Politiecommissariaat van de 6de Wijk

 • Is deel van
  Antwerpen - 19de- en 20ste-eeuwse stadsuitbreiding


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Florisstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11696 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.