Fourmentstraat

Beschrijving

Straat met rechtlijnig tracé tussen de Jozef De Bomstraat en de Anselmostraat, geopend in 1876. Genoemd naar Helene Fourment (1614-1673), de tweede vrouw van Rubens, in 1877.

Op de hoekpercelen na dateert de bebouwing van beide straatwanden grotendeels uit de periode 1901 tot 1913. Homogeen ensemble van burgerhuizen in neoclassicistische stijl of met ingehouden art-nouveau-inslag, het meest opmerkelijk en best bewaard aan de onpare zijde. Deze wordt gekenmerkt door een afwisseling van bepleisterde gevels en parementen uit metselwerk met kleuraccenten. Tot de doorsnee of minder gave panden behoren het winkelpand Gustaaf Smets door de architecten Emile en Modest Van Nieuwerburgh uit 1901 op nummer 1, de woning kinderen De Winter door aannemer Jacques Snepvangers uit 1907 op nummer 3, de gekoppelde woningen weduwe Verhulst en baron de Stein door architect Jules Dries op nummers 14-16 en 24-28, de woning Huygen-Van Kaldekerken door architect Frans Stuyck uit 1904 op nummer 20, de woning weduwe Verhulst door aannemer Ed.Ploegaerts uit 1905 op nummer 22, en de niet geïdentificeerde woningen op nummers 12 en 30.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1901#749 (nummer 1), 1907#296 (nummer 3), 1906#20 (nummers 14-16), 1906#196 (nummers 24-28), 1904#1660 (nummer 20) en 1905#204 (nummer 22).