Grétrystraat

Beschrijving

Tussen Belgiëlei en Lamorinièrestraat, voorheen Josephuslei, huidige benaming sinds 1870 naar André Grétry (1741-1813), componist van opera's, kerk- en kamermuziek.

Gebogen straat bebouwd vanaf de late jaren 1860, vandaag vooral in het eerste straatgedeelte gedomineerd door naoorlogse flatgebouwen. Slechts de woning weduwe Van Essche door Louis Durieux uit 1879 op nummer 8, en de panden op nummers 40 en 42 herinneren aan de oorspronkelijke neoclassicistische bebouwing uit de jaren 1860 tot 1880. Saint Boniface Anglican Church, Kleuterschool 21 en een ensemble burgerhuizen uit de jaren 1890 en 1910 in het tweede straatgedeelte. Van de vier burgerhuizen die Jos Bascourt hier in 1903 voor Franz Cox bouwde, zijn enkel de nummer 33 en 35 in verbouwde toestand bewaard, nummer 37 werd gesloopt en nummer 41 kreeg een nieuw gevelfront.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1879#230 (nummer 8), 1903#186 (nummers 33 en 41) en 1903#1095 (nummers 35-37).