Geografisch thema

Hertoginstraat

ID: 11721   URI: https://id.erfgoed.net/themas/11721

Beschrijving

Gelegen tussen Mechelse Steenweg en Lange Leemstraat. Geopend op gronden De Bot. Naamgeving naar aanleiding van het huwelijk in 1853 van de hertog van Brabant, de latere koning Leopold II, met Maria-Henriëtta, waardoor laatstgenoemde de titel van "hertogin van Brabant" mocht dragen.

Bebouwd vanaf 1856. Burgerhuizen uit het derde en vierde kwart van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw, van drie of vier traveeën en twee of drie bouwlagen. Tot de oudste panden uit het derde kwart van de 19de eeuw behoren de eenheidsbebouwing op nummers 3 tot 7, de nummers 20 en 44, gekenmerkt door eenvoudige vlakke bepleisterde lijstgevels met horizontaal markerend lijstwerk, schijnvoegen op de begane grond, rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken op de bovenverdiepingen en mezzanino. Andere gaaf bewaarde panden uit deze periode zijn de nummers 16, 18, 22-24 en 26. Aan de oostzijde burger- en herenhuizen in eclectische stijl, uit het laatste kwart van de 19de en het eerste kwart van de 20ste eeuw, waaronder de woning Kempen in art-nouveaustijl uit 1907 op nummer 4. Het grootste deel van de westzijde is ingenomen door de naoorlogse gebouwen van het Koninklijk Lyceum.

 • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1907#1147 (nummer 4).

Bron     : Plomteux G. & Steyaert R. met medewerking van Wylleman L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3NC, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Braeken, Jo, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 2015


Relaties

 • Omvat
  Architectenwoning Charles De Coster
  Hertoginstraat 34 (Antwerpen)

 • Omvat
  Burgerhuis in neorégencestijl
  Hertoginstraat 32 (Antwerpen)

 • Omvat
  Eclectisch burgerhuis en meubelmakerij
  Hertoginstraat 54 (Antwerpen)

 • Omvat
  Ensemble in beaux-artsstijl
  Hertoginstraat 2, Sint-Jozefstraat 1-3 (Antwerpen)

 • Omvat
  Gekoppelde burgerhuizen in beaux-artsstijl
  Hertoginstraat 46-48 (Antwerpen)

 • Omvat
  Gekoppelde burgerhuizen in second-empirestijl
  Hertoginstraat 36-38 (Antwerpen)

 • Omvat
  Herenhuis in beaux-artsstijl
  Hertoginstraat 6 (Antwerpen)

 • Is deel van
  Antwerpen - 19de- en 20ste-eeuwse stadsuitbreiding
  Antwerpen (Antwerpen)