Geografisch thema

Huybrechtsstraat

ID
11727
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11727

Beschrijving

Gelegen tussen Kerkstraat en Helmstraat, grotendeels op het grondgebied van de gemeente Borgerhout. Geopend in 1875 op gronden van de familie Huybrechts die aan de Helmstraat te Borgerhout woonde; de naam werd eerst aan het Borgerhoutse gedeelte gegeven en in 1876 voor het Antwerpse overgenomen. Homogene bebouwing van enkelhuizen van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak in neoclassicistische stijl, uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels op lage sokkel van arduin. Markante eenheidsbebouwing voor de nummers 11 tot 15, 4, tot 12 en 14-16 met typerende ijzeren balkons, doorgetrokken lekdrempels onder rechthoekige of getoogde vensters in platte band- (nummers 11 tot 15) of geriemde omlijsting met verschillend uitgewerkte sleutel en klassieke gevelafsluiting met houten kroonlijst op klossen en tandlijst; de nummers 4 tot 12 rijker versierd met panelen, weelderige sleutels op de bel-etage en uitgelengde voluutconsoles onder de kroonlijstlijn.


Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Huybrechtsstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11727 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.