Teksten van Jacob Jordaensstraat

Jacob Jordaensstraat ()

Tussen Charlottalei en Lange Leemstraat, geopend in 1864, korte tijd Jordaenslei genoemd, in 1869 Jordaensstraat en in 1937 Jacob Jordaensstraat naar de beroemde 17de-eeuwse schilder.

Geknikte straat met heterogene bebouwing uit de tweede helft van de 19de en de 20ste eeuw, sterk verspringende kroonlijstlijn. Bebouwd vanaf 1864 met neoclassicistische burgerhuizen met bepleisterde en beschilderde lijstgevels van drie à vier traveeën en drie bouwlagen, vaak gemarkeerd door een centraal balkon. Tot de beter bewaarde rijwoningen te dateren in de tweede helft van de jaren 1860, de jaren 1870 en 1880, behoren de nummers 9, 20, 31 en 69, en de gekoppelde panden op nummers 39-41, 42-46, 45-47, 53-55 en 63-65.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Braeken, Jo

Gebogen straat met heterogene bebouwing uit de tweede helft van de 19de en de 20ste eeuw, sterk verspringende kroonlijstlijn. Oorspronkelijke bebouwing van enkelhuizen met bepleisterde en beschilderde of gecementeerde lijstgevels van drie à vier traveeën en drie bouwlagen, rechthoekige of segmentboogvensters. Markante balkons, enkele fraaie neoclassicistische houten winkelpuien (nummers 3, 5, 71, 54, 116 en 118) wijzen op vroegere winkelfunctie. Nummer 108 met rondboognis en Onze-Lieve-Vrouwebeeld met opschrift "8 december/ 1854 + 1954/ Sint-Jozefparochie eert de/ Onbevlekte". Voorts recente meergezinswoningen.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita