Straat met rechtlijnig tracé tussen de Hof ter Bekestraat en de Lange Elzenstraat. Gelegen in het zogenaamde "Leikwartier" dat midden 16de eeuw door Gilbert Van Schoonbeke verkaveld werd en bebouwd met hoven van plaisantie, onder meer het Jonghelinckshof van Jacob Jonghelinck (1530-1606). Deze staat bekend als maker van het praalgraf van Karel de Stoute, en muntmeester van Antwerpen. Het hof van plaisantie werd bij het beleg van de stad in 1584 om strategische redenen gesloopt en kort nadien herbouwd. De straat werd door het domein getrokken in 1872.
De onpare zijde wordt gedomineerd door het langgerekte gevelfront van het Gesticht voor Doofstomme Kinderen uit 1885-1895. Twee gekoppelde burgerhuizen in eclectische stijl door aannemer Petrus Franciscus Huygels-Van Humbeeck uit 1890 op nummers 21-23; drie rijwoningen met kleurrijke bakstenen lijstgevels te dateren omstreeks 1910 op numers 8A-12.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Braeken J. 2017: Jonghelinckstraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/194479 (geraadpleegd op ).
Tussen Hof ter Beke- en Lange Elzenstraat. Gelegen in het zogenaamde "Leikwartier" dat midden 16de eeuw door Gilbert Van Schoonbeke verkaveld werd en bebouwd met hoven van plaisantie, onder meer het Jonghelinckshof van Jacob Jonghelinck (1530-1606), kunstenaar (onder meer praalgraf van Karel de Stoute) en muntmeester van Antwerpen. Het hof van plaisantie werd bij het beleg van de stad in 1584 om strategische redenen gesloopt, kort nadien herbouwd. Straat getrokken door het domein in 1872.
Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. 1989: Jonghelinckstraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/113505 (geraadpleegd op ).