Rechte, vrij korte straat tussen de Amerikalei en de Troonplaats. De straat werd in 1882 toegevoegd aan het oorspronkelijke verkavelingsplan van het Zuid dat dateert van 1875, om het te brede bouwblok tussen Amerikalei, Brederodestraat en Belegstraat in minder diepe kavels te kunnen opdelen. De straat werd genoemd naar kunstschilder Jozef Lies (1821-1865).
De basisbebouwing van de straat bestaat uit bescheiden neoclassicistische woningen: behalve de burgerhuizen van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, die de basisbebouwing vormen van het Zuid, vinden we in de Jozef Liesstraat ook kleinere stadswoningen van twee bouwlagen en/of twee traveeën. De meeste woningen werden in reeksen van twee of drie gebouwd, met identieke, soms spiegelende gevels. De straat werd volledig bebouwd in de jaren 1880 en 1890, maar de huizen ondergingen nadien talrijke verbouwingen en vervlakkingen, waardoor de gaafheid van de bebouwing enkel nog te vinden is in de fraaie gevelrij aan pare zijde. Tussen de nummers 4 en 26 worden de fraaie neoclassicistische gevels niet door nieuwbouw onderbroken, wat de erfgoedwaarde van elk van deze woningen versterkt. Nummer 10 is één van de meest aangepaste woningen uit de rij en werd gebouwd rond 1890 naar ontwerp van steenkapper X. Clusman, die de woning voor eigen rekening bouwt.
De bebouwing aan de onpare zijde is veel minder gaaf bewaard; nummer 13 is een voorbeeld van een standaard afgewerkt neoclassicistisch burgerhuis, ontworpen in 1897 door G. Rooses in opdracht van L. Parcus. De hoekpanden in de straat waren allemaal neoclassicistische panden, met op de smalle hoekpercelen met de Troonplaats een handelsgelijkvloers.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Hooft E. 2012: Jozef Liesstraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/139585 (geraadpleegd op ).
Tussen Amerikalei en Brederodestraat, aangelegd in 1882 door de Naamloze Maatschappij van het Zuid en genoemd naar schilder Jozef Lies (1821-65).
Neoclassicistische enkelhuizen van twee à drie traveeën en twee à drie bouwlagen onder (pseudo-)mansarde- of zadeldak, uit laatste kwart 19de eeuw. Overwegend bepleisterde en beschilderde lijstgevels met geblokte gelijkvloerse verdieping, centrale balkons of erkers en rechthoekige muuropeningen.
Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. 1989: Jozef Liesstraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/113507 (geraadpleegd op ).