Teksten van Juliaan Dillensstraat

Juliaan Dillensstraat ()

Straat met geknikt tracé tussen de Korte Van Peltstraat en de Lange Elzenstraat, geopend in 1906 en genoemd naar beeldhouwer Juliaan Dillens (1849-1904).

De bebouwing met burgerhuizen in neoclassicistische, eclectische en ingehouden art-nouveaustijl, kwam tot stand tussen 1906 en 1912. Een afwisseling van bepleisterde en beschilderde lijstgevels en kleurrijke baksteenparementen kenmerkt beide straatwanden.

Tot de doorsnee of minder gaaf bewaarde panden behoren het nummer 3, de woning Jos Aertssens door architect Alfons Francken uit 1906 op nummer 9, de woning Frans Van Laar uit 1907 op nummer 10, het nummer 11, de woning met art-nouveau-mozaïeken door aannemer Adriaan Brosens uit 1906 op nummer 12, het nummer 14, twee woningen door architect Louis Hendrikx en het bouwbedrijf "Antwerpsche Bouwnijverheid", het nummer 16 uit 1909 voor eigen rekening en het nummer 26 uit 1908 voor de heer H. Bongaerts, de woning Jan Schoeters uit 1908 op nummer 21 en de woning Charles Braeckmans uit 1907 op nummer 51, beide door architect Hendrik Delvaux, de woning Edouard Haazen door aannemer Edouard Ploegaerts uit 1906 op nummer 61 en het geheel van winkel- en burgerhuizen Charles Platteau door architect Jules Dries uit 1906 op nummers 68-70 en Lange Elzenstraat 115.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1906#1879 (nummer 9), 1907#165 (nummer 10), 1906#2005 (nummer 12), 1909#1816 (nummer 16), 1908#1432 (nummer 26), 1908#163 (nummer 21), 1907#948 (nummer 51), 1906#1544 (nummer 61) en 1906#1168 (nummers 68-70).

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Braeken, Jo

Tussen Van Pelt- en Lange Elzenstraat, geopend in 1906 en genoemd naar beeldhouwer J. Dillens (1849-1904). Enkelhuizen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw met bepleisterde en beschilderde of kleurige bakstenen gevels.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita