Teksten van Kleinebeerstraat

https://id.erfgoed.net/themas/11753

Kleinebeerstraat (herinventarisatie) ()

Rechte straat die de Draakplaats met de Rolwagenstraat verbindt en daarmee deel uitmaakt van een drukke verbindingsweg centraal door de wijk Zurenborg, waarlangs ook een tramlijn loopt. De straat werd geopend in 1883-84 en genoemd naar een sterrenbeeld, zoals de meeste straten in de nieuwe wijk.

Beide straatzijdes bestaan overwegend uit eind-19de-eeuwse rijhuizen van twee tot drie bouwlagen met neoclassicistische stijlkenmerken. Bijna allemaal zijn ze binnen een reeksbouwproject gerealiseerd, ofwel voor rekening van de Naamlooze Maatschappij voor het bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier, ofwel voor Graaf de Brouchoven de Bergeyck, die een belangrijke aandeelhouder was van deze in 1886 opgerichte bouwmaatschappij. De meeste woningen die de maatschappij in eigen beheer bouwde, en die model stonden voor de rest van de bebouwing, hadden een neoclassicistische gevel, met hier en daar een accentwoning met een rode bakstenen gevel met neo-Vlaamserenaissance- of eclectische kenmerken.

De huizen die hier in Kleinebeerstraat het meest opvallen, kregen een neogotisch vormenpalet, wat uitzonderlijk is in Zurenborg. De Brouchoven de Bergeyck gaf voor het ontwerp van deze huizen de opdracht aan architect François Baeckelmans.

Twee woningen gebouwd door particulieren, die hiervoor netjes de stijl van de modelprojecten van de bouwmaatschappij volgde, zien we op nummers 40-42. Het neoclassicistische samenstel van twee burgerhuizen werd in 1886 getekend door architect E. Horckmans voor Geens, die woonde in de Isabellelei 40 in Antwerpen. Het repeterend schema van de gevels is doorbroken door de verbouwing van de rechter woning.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1886 # 466.

Auteurs:  Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Hooft E. 2015: Kleinebeerstraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/185971 (geraadpleegd op ).


Kleinebeerstraat ()

Gelegen tussen Lange Van Ruusbroecstraat en Dageraadplaats. Geopend in 1883-84 en genoemd naar sterrenbeeld. Overwegend enkelhuizen van twee tot drie bouwlagen met neoclassicistische stijlkenmerken, te dateren 1885-1900 met oudste concentratie nabij Dageraadplaats.

Nummers 23 en 27 met rondbogige bovenvensters met geprofileerde archivolt. Nummer 29 met rijk stukwerkdecor en bijenkorf in het fries. Nummers 35-37, 39-41, 43-45, 47-49, 51-53 zijn per twee identiek. Nummers 6 tot 12: collectieve bouw. Nummers 15 en 17 naar ontwerp van E. Pelgrims, van 1891: bak- en natuurstenen lijstgeveltjes met neorenaissancistische omlijsting van vensters en deur.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1891, Modern Archief 20.267, dossier 463; 20.270, dossier 1109.

Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. 1989: Kleinebeerstraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/113519 (geraadpleegd op ).