Gelegen voor het Centraal Station, aan de noordzijde begrensd door Van Wezenbeke- en Van Schoonhovenstraat. Langwerpig plein, in zijn huidige vorm ontstaan nadat circa 1904 het "Ooststation", de voorganger van het Centraal Station was gesloopt, vandaar de voormalige benaming zogenaamd "Statieplein"; sedert 1935 genoemd naar koningin Astrid(1905-35). Zuidzijde volledig ingenomen door de voorgevel van het Centraal Station; de lange west-en oostzijde met winkelhuizen uit het laatste kwart van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw, van gemiddeld vier bouwlagen, alternerend met bioscoopzalen opklimmend tot circa 1935; een aantal huizen van de oostelijke bebouwing maakt deel uit van het Dierentuincomplex. Middengedeelte met bloemperken en graspartijen afgezet met ijzeren hek op hardstenen sokkel.
Voor het station staan twee monumentale verlichtingspalen in eclectische stijl, van 1911, met rond voetstuk van graniet, aan de basis uitgerust met zitbanken, hogerop omgeven door bronzen putti en guirlandes, kelkvormige luchtertjes en kralensnoer; de hoge, ranke lichtpaal bovenaan met cirkelvormige metalen lichtarmatuur.
Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout. Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Aanvullende informatie
De bronzen schermen voor de gloeilampen en van de guirlandes voor de twee lantaarnpalen op het Koningin Astridlaan werden gegoten door Guillaume Bellens-Balieu, bronsgieter, Justitiestraat 1, Antwerpen.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Koningin Astridplein [online], https://id.erfgoed.net/themas/11755 (geraadpleegd op ).