Geografisch thema

Korte Achteromstraat

ID
11757
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11757

Beschrijving

De Korte Achteromstraat is een korte rechte straat die de Lange Achteromstraat verbindt met de Sint-Laureisstraat. De straat is gelegen in de uiterste zuidoostelijke punt van de originele verkaveling van het Zuid, getekend in 1875. De haaks op elkaar liggende Lange en Korte Achteromstraat werden in 1885 getrokken om het brede rechthoekige bouwblok tussen de Sint-Laureis- en de Lange Batterijstraat in te delen in kleinere percelen, overeenkomstig de arbeiders- en bescheiden middenklassewoningen men daar voorzag. De straat werd genoemd naar afspanning "De Achterom" die op de hoek van de Broedermin- en de Sint-Laureisstraat was gelegen en terug ging tot een hof van plaisantie.

De bebouwing bestaat dan ook uit bescheiden stadswoningen van twee tot drie traveeën en twee tot drie bouwlagen. Een voorbeeld is nummer 6, een woning met geel bakstenen parement gebouwd rond 1911 voor Christine Heuer naar ontwerp an H.J. Block. Nummers 9-11 zijn kleine neoclassicistische stadswoningen die in samenstel werden gebouwd. In de Korte Achteromstraat werden de meeste gevels aangepast. Enkel het winkelhuis op nummer 5, gebouwd rond 1885, bewaarde zijn authenticiteit.


Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Hoekhuis Sint-Laureisstraat

 • Omvat
  Neoclassicistisch winkelhuis

 • Is deel van
  Het Zuid

 • Is gerelateerd aan
  Lange Achteromstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Korte Achteromstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11757 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.