Teksten van Korte Altaarstraat

Korte Altaarstraat (herinventarisatie) ()

De Korte Altaarstraat is een korte verbindingsstraat tussen de Dageraadplaats en de Lange Altaarstraat, gelegen in de wijk Zurenborg. Ze werd geopend in 1884 en kreeg haar naam, zoals zoveel straten in Zurenborg, naar een sterrenbeeld.

De linker zijgevel van de Sint-Norbertuskerk, met voorgevel op de Dageraadplaats, neemt het zuidwestelijke deel van de straat in. De even zijde van de straat wordt verder gekenmerkt door homogene bebouwing van eind-19de-eeuwse neoclassicistische burgerhuizen, voor een groot deel gerealiseerd als modelproject van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen, de bouwmaatschappij die de ontwikkeling van Zurenborg realiseerde.

De familie le Grelle, gelieerd met de bouwmaatschappij, en toonde zich eveneens een belangrijke privé-investeerder. Zo liet Graaf le Grelle in 1895 de nummers 23 tot 27 bouwen naar een ontwerp van Van Roey-Luycks, een ensemble dat nu slechts gedeeltelijk is bewaard. In 1886 liet de weduwe Edm. Le Grelle de nummers 7-9 bouwen, twee smalle neoclassicistische huizen getekend door aannemer Joseph Lemmens uit Borgerhout.

De oneven zijde van de straat is minder homogeen dan de even zijde, onder meer door de nieuwbouw van de school waar vroeger het Bisschoppelijk Sint-Edmondusgesticht was gelegen (17-19).

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1895 # 502 (23-27), 1886 # 1676 (7-9).

Auteurs:  Hooft, Elise

Korte Altaarstraat ()

Tussen Dageraadplaats en Lange Altaarstraat. Geopend in 1884. Naamgeving naar sterrenbeeld. Pare zijde gekenmerkt door homogene bebouwing van neoclassicistische enkelhuizen van circa 1890-1900, drie traveeën en twee tot drie bouwlagen respectievelijk onder mansarde- en zadeldak; bepleisterde, beschilderde lijstgevels met schijnvoegen, lijst- en paneelwerk, centraal balkon op voluutconsoles, ijzeren borstwering.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita