Teksten van Lange Elzenstraat

Lange Elzenstraat ()

Lange straat met rechtlijnig tracé tussen de Balansstraat en de Kielsevest. De oorspronkelijke Lange Elzenstraat werd circa 1860 bij de bouw van de Brialmontvesting verdeeld in een deel intra muros en extra muros, laatstgenoemde sinds 1887 Kruishofstraat. De straatmaam verwijst naar het 15de-eeuws domein Langen of Groten Elst, later Kruishof, dat ten westen begrensd werd door de Lange Elzenstraat.

Versnipperde en gehavende bebouwing van burger- en winkelhuizen uit het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw, met sterk verspringende kroonlijsten. Oudste huizen in neoclassicistische stijl met bepleisterde en beschilderde lijstgevels, soms gedecoreerd met stucwerk; verder kleurige bakstenen lijstgevels, nummer 56 geaccentueerd door kleurrijke tegelfriezen en -panelen.

Auteurs:  Braeken, Jo

Tussen Balansstraat en Kielse Vest. De oorspronkelijke Lange Elzenstraat werd circa 1860 bij de bouw van de Brialmontvesting verdeeld in een deel intra muros en extra muros, laatstgenoemde sinds 1887 Kruishofstraat. Naamgeving in verband met 15de-eeuws domein Langen of Groten Elst, later Kruishof, dat en ten westen begrensd werd door de Lange Elzenstraat. Rustige straat met enkelhuizen van einde 19de eeuw en later, sterk verspringende kroonlijsten. Oudste huizen in neoclassicistische stijl met bepleisterde en beschilderde lijstgevels, soms gedecoreerd met stucwerk; verder kleurige bakstenen lijstgevels uit begin 20ste eeuw. Meestal rechthoekige muuropeningen, nummers 80, 88 en 90 met bewaarde houten winkelpuien.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita