Geografisch thema

Lange Batterijstraat

ID
11771
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11771

Beschrijving

Korte en Lange Batterijstraat, gelegen in het Zuidkwartier tussen Belegstraat en Broederminstraat. Opening in 1878 op gronden van het toenmalige weldadigheidsbureel, thans O.C.M.W. De naam gaat terug op het beleg van het Zuidkasteel in de jaren 1831-32.

In 1881 wordt de bebouwing van sociale woningen goedgekeurd aan Belegstraat, Batterijstraat, Balansstraat, Halfmaanstraat en Broederminstraat; van dit complex bleven alleen de volledige oostbebouwing van de Lange Batterijstraat en het aansluitende bouwblok aan Balans- en Korte Batterijstraat bewaard.

Symmetrisch opgebouwde tweegezinswoningen van het dubbelhuistype, telkens van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen, nok parallel met straat). Gecementeerde, roze geschilderde lijstgevels met sierankers; de gemeenschappelijke risalietvormende ingangstraveeën verhoogd met dakvenster; licht getoogde gekoppelde vensters; dito deur met steektrap. Hoekpanden Korte Batterijstraat van drie bouwlagen, begane grond met bepleisterde, beschilderde winkelpui in neoclassicistische stijl, rondboogvormige inkom op afgeschuinde hoek. Omringende, recente hoge bouw, eveneens met sociale woningen.


Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Lange Batterijstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11771 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.