Geografisch thema

Louiza-Marialei

ID
11795
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11795

Beschrijving

Gelegen tussen de Frankrijklei en de Rubenslei, vormt de Louiza-Marialei de middelste van de drie korte verbindingslanen tussen de Leien en het Stadspark. Bij de opening in 1868 genoemd naar de eerste Belgische koningin Louise-Marie van Orléans (1812-1850). Als uitvloeisel van het aanlegplan van het Stadspark, waarvoor de Louiza-Marialei als hoofdtoegang fungeert vanaf de Frankrijklei, tekende Friedrich Eduard Keilig in 1868 een ontwerp voor een square op de middenberm. De huidige inplanting van de (stand)beelden herinnert aan de cirkelvormige perken die Keilig binnen de landschappelijke aanleg en beplanting voorzag.

Brede korte straat van twee rijstroken en een begraasde, met een dubbele rij tamme kastanjes beboomde middenberm. De oorspronkelijke bebouwing is homogeen bewaard, met over de volledige breedte van de noordzijde de gebouwen van het Onze-Lieve-Vrouwecollege. Een schoolvleugel door Rie Haan uit 1966, bezet de oorspronkelijk open ruimte tussen de oude collegevleugels van Héliodore Leclef uit 1871. De zuidzijde wordt achtereenvolgens ingenomen door het hotel Grisar door L. Van Opstal uit 1877 op de hoek met de Frankrijklei, het fraaie art-deco-kantoorgebouw van de Compagnie Nationale d’Eclairage door Jan Jacobs uit 1929, en drie privéhotels in neorococo- en eclectische stijl door Joseph Hertogs, Emile Thielens, J.B. en Emile Vereecken uit 1895-1896.

Op de middenberm zijde Frankrijklei het standbeeld van Henri Leys door Joseph-Jacques Ducaju onthuld in 1873, en aan de Rubenslei het beeld Meisje met Geitje door Marcel Courbier opgesteld in 1932.

 • Stadsarchief Antwerpen, MA#956/5.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis in neorococostijl

 • Omvat
  Burgerhuis in neorococostijl

 • Omvat
  Hotel Vandevelde

 • Omvat
  Kantoorgebouw Compagnie Nationale d'Eclairage

 • Omvat
  Meisje met Geitje

 • Omvat
  Standbeeld Henri Leys

 • Is deel van
  Antwerpen - 19de- en 20ste-eeuwse stadsuitbreiding


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Louiza-Marialei [online], https://id.erfgoed.net/themas/11795 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.